Atık Depolama Alanı Yalıtımı

Geosentetik Uygulaması
Atık Depolama Alanı Yalıtımı

Katı ve sıvı atıkların çevreye zarar vermeden depolanmasını sağlayan alanlar oluşturulmak için yapılan bir uygulamadır.  Çöp sahaları, maden atık sahaları, kül depolama tesisleri, çamur çukurları bunlara örnek olarak verilebilir.

Atıkların su yalıtımı ve güvenli bir şekilde muhafaza edilmesi, geosentetikler ve geomembranlar alanındaki en ilgili uygulamalardan biridir. Madencilik, petrol ve endüstriyel faaliyetlerden kaynaklanan kalıntılar yüksek risk taşıyarak onlarca yıl sürebilen toksik bir potansiyele sahiptir.

Atık Depolama Alanı Yalıtımı uygulamasında kullanılan geosentetikler ve geomembranlar, uzun süreli kimyasal ve fiziksel koşullara dayanabilmenin yanı sıra, endüstrinin gerektirdiği en zorlu kalite standartlarına uymasıyla birlikte dayanıklılık ve kullanım ömrü göz önünde bulundurmalıdır. 

Proje sahasının özellikleri ve atık türüne göre uygulama yapılmaktadır. Çünkü bu tür projelerde bir şey başarısız olduğunda sonuçları felaket olur, etkileri çok uzun vadelidir ve iyileştirme maliyetleri çok yüksektir.
Atık Depolama Yalıtımında kullanılan malzemeler

Geosentetiklerin ve geomembranların atığın su yalıtımını güvenli bir şekilde muhafazası olarak uygulanması, bu atığın zeminle doğrudan temasını önlemesi, böylece zeminin ve yeraltı suyu tabakasının kirlenmesini önlemek amaçlanmaktadır.

Atık Depolama Alanı Yalıtımında proje sahasına göre işlemler yapılmaktadır. Geofen Geomembran, Jeotech Geotekstiller, ve bazı atık depolama alanlarının yükseltilmesi işlemlerinde ise Celltech Erezyon Kontrol Ürünü olan Geocell uygulaması yapılmaktadır.

Benzer gönderiler